Tanker om hulsten

Hvis du har været en tur i Skagen, så har du næppe undgået at se hulstensranker hængende forskellige steder i byen. Hulsten er nemlig en af flere symboler, som associeres med byen. Mere kendt er måske hyttefade og vippefyret, som også pryder mange af byens skønne haver. Dog kan hulsten siges at være det mest autentiske og mest betydningsfulde valg af udsmykning i Skagen – de er nemlig at finde i alles baghave.

Her i byen, som er omkranset er strande, har havet og dens tilhørende natur selvsagt en enorm betydning for byens indbyggere såvel som gæster. Havet kan ofte duftes og høres, selv når man ikke opholder sig ved vandet. Vi bor nemlig alle så tæt på et af de to have, at havet kan siges at findes i alle vores baghaver. Og det er umådeligt heldigt, for havet er en gavmild gavegiver.

Havet giver immaterielle gaver i stor stil til alle individer. Sådanne gaver er tilpasset den enkelte, som tilegner hver gave sin egen subjektive betydning. For nogen giver havet ro, afslappelse og afstresning. For andre giver havet rum til fordybelse, eftertanke og filosofisk tankeform. Men for os alle giver havet uden betænkelighed mindst én gave i sin fysiske form – hulsten.

Havet giver ganske vist også andre sten, som også indsamles og bruges til alverdens kreative udfoldelser. Men hulsten er specielle. Ikke kun grundet deres form, som tilmed åbner muligheden for deres anvendelse. De er nok mest specielle fordi de gives væk i mindre antal og kun til de udvalgte. For hulsten skal man aktivt lede efter. De gemmer sig iblandt almindelige stendynger kun på selekterede steder. Man føler sig derfor tilsmilet, når man får fingre i sådan en. Måske ligesom at få foræret rav i vandkanten? Jeg ved det ikke. Jeg er nemlig kun udvalgt til at modtage hulsten, ikke rav. Til gengæld har jeg fået mange hulsten igennem tiden. De er nemlig specielt tilgængelige heroppe i Skagen.

Hulstenene er derfor vidt og bredt udstillet i Skagen by og omegn. Omfanget kan måske direkte korreleres til havets vigtighed for områdets beboere og gæster. For nok er de dekorative og kan synes at være i overflod. Men hulsten får man ikke foræret så let. Der er handling og betydning bag sådanne fine fund. Man kan selvfølgelig være heldig, at man bliver tildelt så ædel en gave uden at have opsøgt den. Men det forekommer vist de færreste. I de fleste tilfælde skal man forbinde med naturen og aktivt søge stenenes eksistens. Derfor ligger der symbolik og værdi i hver eneste sten - store som små. Gemt i stenene er personlige minder, tankestrømme og følelser. Foræringen som fremstår materielt, bliver således legemliggørelsen af alle de af havets gaver, som ikke kan ses eller røres. Hulsten bliver på den måde et symbol for alle havets graciøse gaver og taknemmeligheden derfor.

Netop dette er specielt betydningsfuldt heroppe i det nordligste Danmark. Den smukke gule by ligger isoleret fra omverden. Heroppe er naturen vores nabo. Naturen har derfor altid været af stor betydning for Skagens indbyggere, om end den i perioder skaber barske vilkår for byen. Men akkurat som alt andet i denne verden er naturen fyldt med kontraster. Tænk bare på den golde hede. Med ikke megen anden beplantning end dværgbuske gør heden Skagen by særligt udsat for vind og vejr. Men når vinden løjer af, er heden det ideelle frirum, hvor øjet kan række langt henover det smukke og særprægede landskab. Heroppe fremviser selve vejret ofte naturens kræfter i sin udadreagerende form. Men når vinden aftager og skyerne forsvinder ud af syne, ses det berømte Skagenslys, som lader himlen stå så blå og solnedgangen danse med farver. Både det nådige og det nådesløse som naturen udviser og udsætter os for, påskønnes af egnens beboere. Men mest betydningsfuldt af alt er måske havet.

Havet omkranser byen, og er en slående mærkering af Skagens isolerede placering. Som tidligere nævnt kan havet analogisk siges at høre hjemme i alles baghave. Vi som er bosiddende i byen kan nærmest ikke gå igennem én enkelt dag uden at have hørt, duftet eller set havet. Mange er afhængige af havet som kilden til deres levebrød, og mange er afhængige af havets mange gaver. Fælles for alle er, at havet har en stor plads i vores hjerter. Af denne grund fremvises havets smukke skabning, hulsten, mangfoldigt rundt omkring i byen. Stenene symboliserer ikke kun hver enkeltes subjektive relation til havet, de symboliserer også en fælles stolthed over og taknemmelighed for at bo i så naturskøn en kystby.

Hvis du kan genkende havets væsentlighed i dit liv, og synes det kunne være skønt at få fingre i hulsten som symbol derfor. Hvis du bare føler dig nysgerrig på de sjove sten, og har mod på at prøve noget nyt. Hvis du nyder aktiviteter, som skaber meditativt tankerum. Så kan det muligvis være noget for dig, at søge efter hulsten i strandens stendynger. Jeg har personligt altid nydt at tage til vandet netop for at samle hulsten. Jeg vil derfor i mit næste blogoplæg udforme en guide til hvor og hvordan stenene bedst opsøges i Skagen.

De varmeste is-hilsner
Nana