Guide til at finde hulsten i Skagen

Naturen, som omkranser Skagen, betyder selvsagt meget for byens beboere såvel som gæster. Her er havet og dens tilhørende natur muligvis af højst relevans. Mange finder ro, når havets bølger bruser, og vinden stille suser - mig selv inklusiv. Derfor bruger jeg gerne mange timer ved havet omkring Skagen by. Her er det skønt at tilbringe tid med dem man holder af. Det er skønt at gå ture på stranden, afholde picnic i sandet og foretage andre aktiviteter sammen. Men det kan også være skønt at opholde sig ved vandet alene. Det er sådanne tidspunkter, jeg selv foretrækker at lede efter hulsten.

For mig er det at finde hulsten nemlig en aktivitet, som giver adgang til fordybelse. Derfor ynder jeg at begive mig ud på togt alene. Så er der nemlig mulighed for at fordybe mig i en podcast uden forstyrrelser. Jeg er meget glad for at lytte til podcasts, men jeg er desværre en smule distræt. Jeg kan derfor ikke bare slentre rundt eller sidde stille imens. Så flyver tankerne og fokus andetsteds hen. Jeg skal gerne foretage mig en aktivitet imens jeg lytter, som fastholder mit blik og fokus men ikke kræver tankevirksomhed. Det kan være aktiviteter som at gøre rent, lægge puslespil, luge ukrudt eller lede efter hulsten. Mange aktiviteter giver mig adgang til at kunne fordybe mig i broadcasting-universet. Men det at finde hulsten er specielt fængslende om sommeren i Skagen. Så er rammerne de absolut smukkeste. Dog kan man ikke bare gå på stranden i blinde, hvis man ønsker at få fingre i de sjove sten.

De mange strækninger af strande, som er at udforske i området, er vidt forskellige. Tager man til en specifik strand, kan egenskaberne for denne skifte markant på blot 200 meter. Der er forskelle i blandt andet klitternes udformning, strandenes bredde, sandets finhed og mængden af sten. Derfor er der selvfølgelig steder, hvor succesraten for at finde hulsten er højere.

Ifølge mine erfaringer kan man med bedst held finde hulsten på følgende to strandområder: Nordstrand og Gammel Skagen Strand. Disse strækninger indeholder nemlig de absolut bedste betingelser – der er fyldt med oldgamle sten, som er skyllet op fra havets bund. Hulstenene forekommer ikke i overflod. De er unikke små skabninger, der gemmer sig imellem et hav af diverse typer af sten uden hullede krinkelkroge. Chancen for at finde hulsten er derfor ikke stor i det hele taget, men bestemt forhøjet når man leder i store stendynger. Der kan selvfølgelig også være andre strandstrækninger i området, som indeholder sådanne betingelser. De to nævnte er dog strækninger, hvor jeg selv har oplevet stor succes i min søgen.

Jeg har ligeledes erfaret, at chancen for at finde hulsten varierer ud fra hvor på strandbredden man opholder sig. Denne udmelding må stå for egen regning, men jeg mener bestemt at der er forskel på, om du for eksempel søger langs klitterne eller langs vandkanten. Begge disse nævnte områder har i øvrigt vist sig at være mindre givtige. Når jeg leder i seriøsitet efter de hullede sten, så søger jeg gerne på et område mellem to og fire meter fra vandkanten. Både Nordstrand og Skagen Gammel Strand har en bred strækning af sten og sand. At holde sig til et nogenlunde defineret område kan hjælpe med at holde fokus. Samtidigt undgår man derved at gå i cirkler og at begive sig ind på områder, som er mindre indbringende.

Nok kan man højne sine chancer for et fund ved at søge under de bedste betingelser. Dog kræver det umådeligt et specielt skarpt øje. Nogle vil ikke kunne spotte en hulsten, selvom de var ved at snuble over den. Skal man have succes i sin søgen, så er det en forudsætning, at man har gode øjne, som ser skarpt på detaljerne. Det kan nemlig være ganske vanskeligt at se hullerne i stenene. Nogle er store og mere synlige, men de fleste huller er små og kringlede. Disse små huller forsvinder hurtigt i synet mellem alle de forskelligt formede og farvede sten. Derfor må man have i mente, at det ikke er alle, som besidder egenskaben til nemt at få øje på de specielle sten. Alle kan prøve lykken, og alle kan finde hulsten, hvis de er ihærdige nok. Men egenskaben til at kunne stille skarpt på detaljen forhøjer succesraten gevaldigt.

Det kan være sjovt at gå på stranden og kigge efter fund fra havet. Muslingeskaller, drivtømmer, hulsten og andre smukke skabninger kan forevige et minde, dekorere hjemmet eller bruges til diverse hobbyprojekter. Nogle gange forekommer fundene i hobetal, men andre gange er lykken knap så stor. Jeg håber dog, at de forelagte råd og erfaringer kan være behjælpelige i søgen efter Hulsten omkring Skagen. Vær tålmodig og fokuseret, så skal du nok finde en af de unikke og hullede sten.

De varmeste is-hilsner
Nana Starbæk Nielsen